Ballina SHËNDETI Lidhja e grupit të gjakut me sëmundje të caktuara

Lidhja e grupit të gjakut me sëmundje të caktuara

SHPËRNDAJE

Për vite me radhë shkencëtarët kanë qenë skeptikë ndaj idesë se grupi i gjakut ka ndonjë lidhje me predispozitën e sëmundjeve të caktuara.

Megjithatë, shumë studime të kohëve të fundit kanë treguar se grupi i gjakut na bën më të predispozuar ndaj një sëmundjeje të caktuar. Për më tepër, është pikërisht grupi i gjakut që mund të luajë rol mbrojtës ndaj tyre.

Studiuesit nga Universiteti i Pensilvanisë arritën në këtë përfundim pasi analizuan të dhënat e mbi 20.000 pacientëve.

Studimi, i cili do të publikohet së shpejti në revistën “Lancet”, ka nxjerrë në pah fakte shumë interesante. Kështu, sipas këtij studimi, njerëzit që në organizmin e tyre kanë një gjen specifik, janë më të rrezikuar nga një sulm në zemër.

Nga ana tjetër, njerëzit me grupin 0 të gjakut nuk përballen aspak me këtë rrezik.

Gjithashtu është vërejtur se njerëzit me grupin A të gjakut janë më të ndjeshëm ndaj sëmundjeve të sistemit tretës, ata me grupin 0 të gjakut janë më të prirë të preken nga ulçerat, ndërsa gratë me grup B të gjakut përballen më shpesh me probleme me vezore.

Studimet e lartpërmendura kanë zbuluar se njerëzit më grup të gjakut AB, janë 82% më të prirë të vuajnë nga problemet me kujtesën dhe të menduarit. Një gjë e tillë mund ta nxisë shfaqjen e sklerozës.

Sipas agroweb, grupi i gjakut nuk është kyç në shfaqjen e sëmundjeve, sepse duhet të kujtojmë  se ekzistojnë edhe faktorë të tjerë gjenetikë dhe mjedisorë që ndikojnë në shfaqjen e tyre.