Ballina Aktuale Kalimi kufitar i Preshevës në sistemin e korridoreve të gjelbërta

Kalimi kufitar i Preshevës në sistemin e korridoreve të gjelbërta

SHPËRNDAJE

Në Serbi, vendkalimet Sremska Raca, Preshevë, Gostun dhe Merdare do të veprojnë në këtë regjim

Nga sot, nis zbatimi i sistemit të korridoreve “të gjelbërta” në vendkalime të caktuara kufitare brenda rajonit të CEFTA-s, dhe kur plotësohen kushtet teknike të përcaktuara, në këtë sistem do të përfshihen vendkalimet e tjera.

Vendet e Marrëveshjes së Tregtisë Evropiane Qendrore (CEFTA) kanë miratuar një listë të mallrave duhet të jepen me përparësi kur bëhet fjalë për transport ndërkufitar për të siguruar furnizim adekuat përballë krizës së COVID19.

Këto janë pajisje mjeksore dhe ushqimore që në të ardhmen do të kenë përparësinë e kalimit në të ashtuquajturat. “korridoret e gjelbërta” të vendosura me qëllim të një transporti më efikas dhe kalimit më të shpejtë të kufijve për të gjitha mallrat.

“Korridorët e Gjelbër” do të thotë procedura të përshpejtuara ligjore dhe shëndetësore në vendkalime të caktuara kufitare që do të jenë të hapura për transportin e mallrave 24 orë, shtatë ditë në javë.